KDU-ČSL

Poslanec Josef Vícha
Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR

Životopis

Josef Vícha se narodil 22. 10. 1949 ve Žimrovicích.

Pochází ze zemědělské usedlosti, která se datuje už od roku 1680.

V roce 1963 dokončil základní školu a začal studovat na učilišti OSP Opava - obor elektro.

1. 7. 1967 nastoupil do zaměstnání na STS Opava, kde pracoval na rozvodných zařízeních elektro většinou zemědělských objektů. V letech 1972 - 1977 absolvoval SPŠE ve Frenštátě pod Radhoštěm. Potom dělal nějaký čas mistra a v roce 1984 po absolvování státních zkoušek na IPB v Ostravě pracoval jako revizní technik na elektrozařízení.

Od roku 1990 zastával funkci předsedy ZO OS a už v roce 1991 po komunálních volbách nastoupil do funkce zástupce starosty. V letech 1993 - 2002 byl starostou města Hradec nad Moravicí.

Ve volbách do krajského zastupitelstva v roce 2000 byl zvolen jako člen KZ, neuvolněný člen RK, člen FV a člen komise pro ZaV (mandátu člena KZ se vzdal po zvolení poslancem v roce 2002).

Členem ČSL, později KDU-ČSL je od roku 1981 v MO Hradec nad Moravicí. Stal se jednatelem, členem OV a POV KDU-ČSL a místopředsedou OV KDU-ČSL v Opavě.

V roce 2002 uspěl ve volbách do PSP ČR a stal se poslancem za KDU-ČSL.

Je ženatý, s manželkou Helenou má 5 vlastních dětí a jedno adoptované, které žije v Indii.

Ve volném čase se rád věnuje přírodě, sportu, zahrádce a rodině.

Jeho častým vyjádřením je, že máme v čele a na místech všech stupňů naší společnosti takové lidi a představitele, jaké jsme si zvolili a jaké si zasloužíme.

Heslem je pak: “Naslouchat a nevzdávat se!”

Josef Vícha
Poslanecká kancelář: Sady Svobody 4, Opava, tel.: 553 653 014, email: vichaj@psp.cz